Proprietary Makes My Head Spins

Really I don’t know how to define proprietary in the exact words, but simply I would say as “you should buy the license, so you can use it legally”. Windows Vista is my hugest “proprietary thing” in my notebook, but I don’t buy it, it was bundling inside my machine when I bought my Acer TM.

I have some others, software that was purchased along time ago. My antivirus, my multimedia converter, my tweaking secret, and so on. All those software with the operating system itself would be cost millions – in rupiahs obviously – to make it legal inside my notebook.

Well, if proprietary means “protected by trademark or patent or copyright; made or produced or distributed by one having exclusive rights”, and proprietary software means “computer software which is neither free nor open source”. I think yes – there is no proprietary software that fully free – except you have it as a giveaway or gift.

Since every proprietary software has their own life cycle, you must purchase new license to use it when the old one expired, or the old software has no compatibility when you upgrading your operating system so you need to purchase the new version of that software which has the full compatibility and support. Means that you need to prepare a special budget to maintain your works with your computer go smoothly.

Trust me, when we talk about millions of rupiahs to make all things legal when come to computer – its a lot amount of money for student, and middle-low income people. Well, if that think doesn’t make your head spins, you must be a worry free person. But if you chose to use piracy software, ha ha…, you must be a less responsibly person.

Luckily, there are a lot of free software today, and so were open source. Sometimes Windows is enough, then  avast free, open office, were quite a cheap solution for office’s works, Gimp and should easily helps you with photo editor. Web browsers are free (mostly) today, Opera, Firefox, Chromium & Safari were the tops on the list (for Internet Explorer 9 – I can’t say anything just yet).

I was & still enthusiast about learning Linux as one of the alternative today. Open source – I think – the best solution for our future IT development. But somehow, I think for now learning Linux – say mastering Linux – were an expensive project just as expensive as maintaining Windows with its proprietary software. Why? Linux learner to be Linux native need what we call education sources which are mostly located in cyber space – means we need an Internet which yet still an expensive service in Indonesia.

Yes I know, a lot of people have saying that Internet connection today a lot cheaper that it was – but the quality far behind the price. As an example, if you wish to get HSDPA access which grants you speed about 7.2 Mbps unlimited, you should sign contract with certain ISP which costly above ten millions rupiahs per month as I ever heard. Well, if you love dial-up which said as “HSDPA”, and cost you only hundreds thousand per month with unlimited access, probably, you never reach the HSDPA itself (only the network is HSDPA but not the speed).

Linux somehow need a good connection (fast & stable enough) to upgrading its components & itself, without it you might crash your system in the way. If this country has a good Internet backbone, I would say full open source for sure, but today, no way, I’ll spin my head with proprietary things for a little longer.

  Copyright secured by Digiprove © 2010 Cahya Legawa

Iklan

8 pemikiran pada “Proprietary Makes My Head Spins

  1. Catastrova Prima

    hehe, pas baca paragraf2 awal aku langsung mikirnya ada ulasan Linux disini 😀 eh bener, di akhir2 paragraf ada kata 'Linux'.. Tampilan Linux kali ya yang untuk kebanyakan orang terkesan 'sulit' padahal mgkn tinggal kebiasaan saja, hehe..

    eh eh, ini ptma kalinya aku komentar di tulisanmu yg temanya IT 😀 😀

    Suka

    1. Prima,
      Linux today seems to be shifted into cloud technology empowered. Means, we well need a super Internet backbone to support this open source's future to be exist in Indonesia.

      But still, with so much command lines, make Linux becomes friendless than GUI powered Os like Windows and Mac.

      Suka

  2. Aldy Markopiola

    Ada hubungannya nggak mas, antara google ads pada akhir artikel dengan artikel ini? ach…, mungkin itu hanya random ads from google.

    Setelah sekian lama berkenalan dengan linux (ubuntu), aku menemukan kenyataan, belum saatnya 100% beralih kelinux. Heeh? semua aplikasi yang ada dikantor saat ini hanya dirancang berjalan diatas 'jendel' bukan bimbingan penguin. Apaboleh buat, Linux hanya digunakan dirumah, sementara windows dan aplikasi berbayar lainnya tetap digunakan untuk pekerjaan kantor. Pusing? hehehe…ndaklah, kan ditanggung kantor 😀

    Suka

    1. Pak Aldy,
      Saya rasa tidak ada Pak, ini memang memakai random ads – he he…, makanya pakai adblock disarankan saat mengunjungi blog ini :).

      Linux jika pemakaiannya tepat, saya rasa justru jadi bagus kan Pak :). Sebenarnya bukan kita yang tidak siap, tapi sistem di negara ini belum siap. Kita sering kali mengalami perubahan yang mendadak, tapi masih bisa bertahan. Kalau hanya mengalihkan pendidikan IT ke arah open source saya rasa ndak masalah toh bagi masyarakat :D. Tapi ya kembali itu, diperlukan koneksi Internet yang mantap.

      Suka

      1. Aldy Markopiola

        Yap, permasalahan utama menggunakan linux memang pada koneksi, update online bisa bikin stress. Dan sepertinya saya saat ini bukan pengguna linux yang tepat (khusus dikantor).

        Suka

        1. Pak Aldy,
          Kadang saya prihatin, di saat open source bisa jadi salah satu senjata guna melakukan penghematan anggaran belanja (baik negara, daerah, korporasi maupun pribadi), tapi penyangga teknologi ini – yaitu Internet belum bisa disiapkan dengan baik, dan jika-pun ada yang kualitas baik, tidak bisa terjangkau masyarakat luas.

          Suka

  3. Alif

    dilema memang ya mas.sejak dari awal kita belajar komputer,pelajaran yg kita terima adalah mengenai sofwer propiteri.sementara bagi yg mulai sadar hukum,untuk mendapatkanya memerlukan pengorbanan yg gak bs dibilang kecil.

    sementara,kalau mau berpindah ke open sorce,terhalang kebiasaan yg sudah lama tertanam dalam ingatan.mau belajar dari awal lg,berarti harus mengeluarkan ekstra biaya lagi.apa lg bagi yg sudah.'berumur' kapasitas kemampuan belajar pasti mengalami kekurangan dibanding yg msh anak2

    Suka

    1. Mas Alif,
      Kalau hanya sekadar dunia pendidikan dasar dan menengah rasanya tidak masalah jika mulai beralih, toh keperluannya paling hanya untuk membuat dokumen, presentasi, memainkan multimedia, menyunting gambar dan hal-hal mendasar yang pada Windows saya sendiri sudah dialihkan ke Open Source. Jadi kalau mau dibilang sih bukan terhalang kebiasaan, tapi kemauan.

      Alasan saya belum beralih penuh adalah sinkronisasi dengan periferal yang belum sempurna, misalnya bagaimana mensikronisasikan Nokia E71 dengan semua fiturnya ke Linux? Dan kemudian untuk mengupdate Linux dan belajar perlu Internet yang mumpumi, sedangkan Windows bisa beramah tamah dengan Internet seadanya. Ini pengalaman saya sendiri sih.

      Suka

Tinggalkan Balasan

Isikan data di bawah atau klik salah satu ikon untuk log in:

Logo WordPress.com

You are commenting using your WordPress.com account. Logout /  Ubah )

Foto Google+

You are commenting using your Google+ account. Logout /  Ubah )

Gambar Twitter

You are commenting using your Twitter account. Logout /  Ubah )

Foto Facebook

You are commenting using your Facebook account. Logout /  Ubah )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.